Posledica bogate smučarske tradicije na Idrijskem, ki je danes premalo poznamo, je organizacija prvih tekaških prireditev v letih od 1955 do 1965 za pokal Rudarja, kjer naš rojak Andrej Erjavec dosega vidne rezultate z uvrstitvijo med najboljše tekače v nekdanji Jugoslaviji... Preberi več

Domači maratonci čakajo naslednike

 

Tradicionalnega Erjavčevega teka na Vojskem se je kljub megli in dežju udeležilo skupno 63 tekmovalcev v različnih starostnih kategorijah.

Absolutna zmagovalca po časih sta na 22,5 kilometra dolgi progi prepričljivo postala Matej Jakša iz TSK Logatec s časom 57:56 ter Manca Slabanja iz SK Ihan s časom 1:09:18. Oba sta si že v uvodnem izmed skupno treh krogov pritekla zadostno prednost, da ju zasledovalci niso mogli več ujeti. Medtem ko je Jakša že več let zaporedoma suvereno stopil na najvišjo stopničko, pa se je veliko zanimivejši obračun bil za ostali dve. Pred zadnjim obratom sta bila v boju za drugo mesto praktično poravnana Lucijan Nagode in Anže Povirk, nekaj sekund za njima pa je pritekel Jože Pokljukar. Slednji je prihranil največ moči in v zadnjem krogu prehitel oba tekmeca.

Ker se je Boštjan Brelih za razliko od prejšnjih let posvetil izključno organizacijskim nalogam, člani domačega TSK Idrija, ki so spet vzorno pripravili tekmovalno smučino, niso imeli predstavnika za vidnejše uvrstitve. Še največ simpatij je požel najstarejši udeleženec tekme, 73-letni Dani Felc, ki je tudi v težkih vremenskih pogojih ponovno uspešno zaključil traso maratona.

Trim tekači so pretekli en krog v skupni dolžini 7,5 km, zmagovalca pa sta postala Janez Žurga iz TSD Bloke in Nastja Moroz iz Vrsnika.

Za vidnejše domače uvrstitve na maratonski tekmi na Vojskem bo po vsej verjetnosti potrebno počakati še nekaj let. A obeti so dobri, saj smo v otroških kategorijah, ki so tekle na 1,5 km oziroma 5 km dolgi progi, ponovno lahko pozdravili kopico uvrstitev na stopničke za zmagovalce. Dobri rezultati niso naključje, ampak so rezultat načrtnega dela trenerjev z mladimi v tekaškem klubu.

Na najvišjo zmagovalno stopnico sta tako stopili Taja Šuligoj in Špela Čuk, druga mesta so osvojili Maruša Mlakar, Nuša Moroz, David Svit Novak in Luka Šinkovec, tretji mesti pa sta v svojih kategorijah osvojila Jakob Rožič in Lana Šuligoj.

 

slika

Mitja Zelenc