Zgodovina smučanja in pohodništva na smučeh v občini Idrija in njeni širši okolici, predvsem na območju Trnovskega gozda in Vojskarske planote, sega daleč nazaj v začetek devetdesetih let 19. stoletja... Preberi več

Vzpon na Hleviše že 19. po vrsti

 

Med Idrijo in Hleviško planino je minulo soboto potekal že skoraj jubilejni 19. Vzpon na Hleviše. Na isti, 5,8km progi so se pomerili tako gorski kolesarji kot tekači, ki so imeli kljub slabši vremenski napovedi na progi dobre pogoje. Tekaški vzpon je redna postojanka pokala Primorskih gorskih tekov. Tokrat je bila to predzadnja tekma v pokalu, ki je že postregla s skupnimi zmagovalci. To sta postala Simon Alič (28:30) in Varineja Drašler (34:08), ki sta tudi tokrat prva prečkala ciljno črto pred kočo na Hleviški planini. Med moškimi je drugo mesto zasedel Elis Filipič (30:22), tretje Anej Likar (30:25), med ženskami je bila druga Dominika Zupančič Valant (36:46) ter tretja Urša Trobec (37:32).

Če je bila zmaga Aliča in Drašlerjeve pričakovana, je bila toliko manj pričakovana zmaga Matevža Govekarja med gorskimi kolesarji. Prekinil je namreč večletni zmagovalni niz Luke Tavčarja (22:45) s časom 22 minut in 11 sekund. Tretji je v cilj prikolesaril Robert Blaznik (23:03). Med kolesarkami pa je prepričljivo slavila Daša Mlakar iz domačega gorsko-kolesarskega kluba MBK Črni Vrh (35:11).

Po tekmi so se udeleženci okrepčali in družili v hleviški koči, pred katero pa je istočasno potekal tudi Dan orientacije v organizaciji Orientacijskega kluba Azimut. Podelitev je žal otežilo nelagodno vreme, vendar je organizator prireditve, Tekaško-smučarski klub Idrija z izpeljavo dogodka zadovoljen, saj uspe vsako leto s pomočjo zagnanih prostovoljcev na Hleviše privabiti veliko število zadovoljnih rekreativnih športnikov. Naslednje leto bo jubilejno, saj bo izveden že 20. Vzpon na Hleviše, ki pa prinaša tudi nekaj novosti. Se vidimo prihodnje leto!

Jošt Lapajne